Index | Logga in
Lista över Linuxdistributioner
Forum > GNU/Linux > Lista över Linuxdistributioner  
michan
Skribent
Inlägg: 6654
Debian – Det univerella operativsystemet
#Debian @ OFTC | #Debian.se @OFTC (supportkanaler på IRC)
Debian är den distribution som är kraftigast inriktad på fri mjukvara. Debianteamet skulle aldrig drömma om att ofria och avgiftsbelagda program skulle vara ett obligatorium för att kunna köra systemet. Dock är det mycket enkelt att vid senare tillfälle installera ofria paket om så önskas. Utvecklingen sker av en grupp vanliga människor som ägnar sin fritid åt projektet. Därför tar det ofta lång tid mellan varje ny version.
Debian är ett registrerat varumärke av den icke-profiterande organisationen Software in the Public Interest.
Debian finns i tre olika aktuella "utgovor"; stable, testing och unstable. Det finns även en distribution som bara uppdateras med kritiska uppdateringar, oldstable, samt ett fåtal experimetiella paket, men de kan endast användas som komplement till de övriga utgovorna.
Ett tips: Sedan utgåvan Etch är Debian betydligt enklare att installera. Om du har misslyckats med Sarge eller tidigare utgåvor kan du försöka igen.
Uttestningsutgåvan och Sid (instabila utgåvan) uppdateras med ett fåtal nya paket så gott som varje dag.

Ubuntu – Linux for Human Beeings
Kubuntu
Edubuntu – Linux for Young Human Beeings
Xubuntu
Fluxbuntu
Lista över IRC-kanaler
Ubuntu är mestadels baserat på Debians uttestningspaket och påminner således väldigt mycket om Debian. Den stösta skillnaden är kanske att utvecklingen av Ubuntu drivs av företaget Canonical Ltd.. En annan väsentlig skillnad är att rootkontot på Ubuntu är inaktiverat som standard. I stället används sudo som gör det möjligt för vem som helst att använda program som normalt kräver administratörsprivilegier. Ubuntus manifest är ungefär likadant som Debians vad gäller principen för gratis programvara. Ehuruväl säkerheten inte är lika högprioriterad har Ubuntu fått pris för att vara den mest användarvänliga Linuxdistributionen, något som utvecklingsteamet är väldigt stolta över då användarvänlighet ligger högt på deras prioriteringslista. Det finns en live-CD till Ubuntu (läs mer under Knoppixbeskrivningen).

Knoppix – From Zero to Linux in 5 Minutes
#knoppix @ freenode (supportkanal på IRC)
Linux som körs från en skiva (live-CD) och är baserat på Debian. Mycket bra om man bara vill prova på.

Red Hat Enterprise Linux – The Corporate Linux Standard*
Var betydligt vanligare förr, men minskade i användarantal när man började ta betalt för distributionen. Oftast är det företag som använder det i dag.

Fedora Core
#fedora-mktg @ freenode (supportkanal på IRC)
Gratisversion av RHL, vars utveckling drivs av av företaget Red Hat. Installationen sker i en enkel, grafisk miljö och det är mycket användarvänligt. Rekommenderas för nybörjare som vill "lära känna" Linux.
Red Hat-baserat.

Gentoo
Lista över IRC-kanaler
En blandning mellan Linux och FreeBSD. Gentoo är källkodsbaserat, vilket betyder att det gör det möjligt att själv bestämma vad programmen man har på datorn ska ha stöd för. Förespråkarna skryter med att deras system är mycket snabbare än andra, eftersom alla program går att optimera specifikt efter användarens processortyp, något som andra distributioner inte har resurser nog att göra. Kritikerna menar att tiden det tar att kompilera ett program äter upp den eventuella prestandavinsten med råge. Använder "rolling stable", d.v.s. man släpper kontinueligt in nya program i sitt stabila träd.

Mandriva*
Tidigare "Mandrake". Finns både gratis och till försäljning.
Red Hat-baserat.

SUSE*
openSUSE
Företaget Novells Linuxdistribution. Nybörjarvänligt.
Red Hat-baserat.

rPath Linux
Foresight
Långt, långt tillbaka i tiden baserat på RedHat. Har dock skrivit en egen pakethanterare, Conary, som påminner mer om Gentoos portage än om RPM-världen (använder dock binära (färdigkompilerade) paket). rPath är snarast en grund att utgå ifrån när man skapar egna Appliances (skräddarsydda distributioner optimerade för en speciell funktion, t ex LAMP, Asterisk). Foresight bygger på rPath, och försöker alltid vara en av de absolut första distributionerna som släpper en stabil version med de nya Gnome-versionerna. Foresight använder rolling stable (läs mer under Gentoobeskrivningen).

Slackware – The Slackware Linux Project
Mycket traditionell Linuxdistribution. Installationen är ganska enkel, men mycket efterkonstruktion krävs för att man ska kunna använda systemet till en vanlig skrivbordsmiljö. Under installationen skapar man inte någon vanlig användare, utan endast rootkontot. Rekommenderas om du är nörd och vill utveckla din nördighet.

Linux From Scratch
Bygg Linux från okompilerad källkod.

Contribute?
Hjälp till att berätta om en Linuxdistribution som det står väldigt lite om (f.n. alla utom Debian) eller inte ens finns med. Tala gärna om om du ser något som är totalt felaktigt i det som redan står.

*Vissa Linuxdistributioner är avgiftsbelagda. "Free software", på engelska, översätts ibland felaktigt till "gratismjukvara", vilket kan göra många fundersamma. GNU/Linux är alltså fritt; dock inte nödvändigtvis alltid gratis!
________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-01-07 klockan 23:58.
Anledning: hotdogs kommentar om nördar

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-01-12 klockan 15:15.
Anledning: sudo på Ubuntu

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-02-05 klockan 22:36.
Anledning: Mer om Gentoo och Ubuntu och lite fler distar. Tack, ozamosi!

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-04-09 klockan 13:56.
Anledning: Debian uppdaterat

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-04-26 klockan 14:51.
Anledning: Lade till några IRC-kanaler.

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-05-08 klockan 22:12.
Anledning: lite mer om Debian

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2008-02-13 klockan 11:56.
Anledning: Länk till Fluxbuntu tillagd.

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2008-11-06 klockan 22:34.

________
Detta inlägg ändrades av michan den 2009-06-25 klockan 11:46.

__________________
Folk som pratar om energiförbrukning har aldrig lärt sig och förstått innebörden i energiprincipen.
Profil Hemsida ICQ 2007-01-06 | 22:22
 
hotdog
Inlägg: 241
LFS=Nördarnas paradis № 1? Skulle inte tro det. LFS är först och främst riktat till folk som vill lära sig hur Linux är uppbygt. Många vana linux användare(såkallade nördar) använder användarvänligare dister som Debian, Ubuntu och många fler.
Profil Hemsida 2007-01-07 | 22:52
 
elsebasbe
Moderator
Inlägg: 686
Fin lista, kan vara bra för de som är nya och ska välja dist att förlora oskulden till.
Själv kör jag Ubuntu, har gjort så i kanske ett halvår (det var min första) och är väldigt nöjd.
__________________
Limerickar mot FRA | Shotgunregler.se
Profil Hemsida 2007-01-12 | 14:14
 
ozamosi
Inlägg: 3
Mer info om Gentoo:
Källkodsbaserad distribution. Gör det möjligt att själv bestämma vad programmen man har på datorn ska ha stöd för. Förespråkarna skryter med att deras system är mycket snabbare än andra, eftersom alla program går att optimera specifikt efter användarens processortyp, något som andra distributioner inte har resurser nog att göra. Kritikerna menar att tiden det tar att kompilera ett program äter upp den eventuella prestandavinsten med råge. Använder "rolling stable", dvs man släpper kontinueligt in nya program i sitt stabila träd, så att användarna slipper vänta ett halvår (eller kanske flera år i Debians fall) på att få nya versioner av programmen.

Och så min något mer exotiska personliga favorit:
rPath Linux ( http://www.rpath.com/corp/products-rpath.. )
Foresight ( http://foresightlinux.org )
Långt, långt tillbaka i tiden baserat på RedHat. Har dock skrivit en egen pakethanterare, Conary, som påminner mer om Gentoos portage än om RPM-världen (använder dock binära (färdigkompilerade) paket). rPath är snarast en grund att utgå ifrån när man skapar egna Appliances (skräddarsydda distributioner optimerade för en speciell funktion, t ex LAMP, Asterisk). Foresight bygger på rPath, och försöker alltid vara en av de absolut första distributionerna som släpper en stabil version med de nya Gnome-versionerna. Foresight använder också rolling stable.
Profil 2007-01-14 | 21:23
 
Zebaztian
Inlägg: 1
michan skrev:

Ubuntu är baserat på Debian Etch och påminner således väldigt mycket om Debian.


Ubuntu är väl baserat på Debian Sarge? Eller var har du informationen där det står att Ubuntu är baserat på Debian Etch?

Debian Etch är i alla fall ett läckert operativsystem :-)
Profil 2007-01-15 | 23:06
 
michan
Skribent
Inlägg: 6654
ozamosi skrev:
Mer info om Gentoo:
Källkodsbaserad distribution. Gör det möjligt att själv bestämma vad programmen man har på datorn ska ha stöd för. Förespråkarna skryter med att deras system är mycket snabbare än andra, eftersom alla program går att optimera specifikt efter användarens processortyp, något som andra distributioner inte har resurser nog att göra. Kritikerna menar att tiden det tar att kompilera ett program äter upp den eventuella prestandavinsten med råge. Använder "rolling stable", dvs man släpper kontinueligt in nya program i sitt stabila träd, så att användarna slipper vänta ett halvår (eller kanske flera år i Debians fall) på att få nya versioner av programmen.

Och så min något mer exotiska personliga favorit:
rPath Linux ( http://www.rpath.com/corp/products-rpath.. )
Foresight ( http://foresightlinux.org )
Långt, långt tillbaka i tiden baserat på RedHat. Har dock skrivit en egen pakethanterare, Conary, som påminner mer om Gentoos portage än om RPM-världen (använder dock binära (färdigkompilerade) paket). rPath är snarast en grund att utgå ifrån när man skapar egna Appliances (skräddarsydda distributioner optimerade för en speciell funktion, t ex LAMP, Asterisk). Foresight bygger på rPath, och försöker alltid vara en av de absolut första distributionerna som släpper en stabil version med de nya Gnome-versionerna. Foresight använder också rolling stable.
Tack så mycket. Har lagt till dina kommentarer nu.
Zebaztian skrev:
michan skrev:

Ubuntu är baserat på Debian Etch och påminner således väldigt mycket om Debian.


Ubuntu är väl baserat på Debian Sarge? Eller var har du informationen där det står att Ubuntu är baserat på Debian Etch?

Debian Etch är i alla fall ett läckert operativsystem :-)
Informationen fick jag vad jag minns från Ubuntus hemsida för ett tag sedan, men de verkar ha ändrat lite på konceptet, alternativt att jag läste fel, för det verkar faktiskt som om Ubuntu nu baseras på både testing och unstable, d.v.s. nuvarande Etch och Sid. De har faktiskt med vissa paket i Ubuntu som inte uppfyller säkerhetskraven för testing.
Citat:
As Ubuntu prepares for release, we "freeze" a snapshot of Debian's development archive. We start from the development version in order to give ourselves the freedom to make our own decisions with regard to release management, independent of Debian's release-in-preparation. This is necessary because our release criteria are very different from Debian's.

As a simple example, a package might be excluded from Debian 'testing' due to a build failure on any of the 11 architectures supported by Debian 'sarge', but it is still suitable for Ubuntu if it builds and works on only three of them. A package will also be prevented from entering Debian 'testing' if it has release-critical bugs according to Debian criteria, but a bug which is release-critical for Debian may not be as important for Ubuntu.
Källa: http://www.ubuntu.com/ubuntu/relationshi..
________
Detta inlägg ändrades av michan den 2007-01-16 klockan 21:09.

__________________
Folk som pratar om energiförbrukning har aldrig lärt sig och förstått innebörden i energiprincipen.
Profil Hemsida ICQ 2007-01-15 | 23:56
 
3006
Inlägg: 42
Trevlig lista, Gäller att man börjar frälsa världens människor med linux innan amerikansk kapitalism tar över helt.
Profil 2007-02-05 | 22:28
 
michan
Skribent
Inlägg: 6654
Har lagt till några IRC-kanaler nu. Fyll gärna på om ni känner till fler.
__________________
Folk som pratar om energiförbrukning har aldrig lärt sig och förstått innebörden i energiprincipen.
Profil Hemsida ICQ 2007-04-26 | 14:52
 
rockydennis
Inlägg: 4
All mjukvara i Debian är inte under GNU GPL (tex. OpenSSH, Eclipse, Wine). Det finns en rad andra licenser godkända av Free Software Foundation och Open Source Initiative. http://www.fsf.org/licensing/licenses/
Profil 2007-05-05 | 10:40
 
CaptainCrunch
Inlägg: 54
Hur ligger det till med LInux mint?
__________________
Jag pratar mykken bra svencka
Profil Hemsida 2007-10-11 | 11:47
 
kenny_lex
Moderator
Inlägg: 6699
Linux Mint:
Jag har installerat och testat Linux Mint och gillar denna distribution mycket bra.

Det första man märker är att den inte skiljer sig allt för mycket från Ubuntu, men när man tittar lite närmre är Linux Mint lite mer genomtänk. När Linux Mint hittar uppdateringar är dessa betygsatta efter en skala som går från ett till fem. Uppdateringar med låga nummer är säkra och väl testade medan högre siffror är osäkra och ibland av rent skadliga, men man visar ändå dessa uppdateringar då vissa experter vill ha dem.

Det andra man märker är att Mint Linux använder sig av Ubuntus repository's vilket gör att man har tillgång till många bra program, men samtidigt har Linux Mint troligen andra repositorys då man kan hitta non-free (licens program) som inte finns med i Ubuntus repository's.

Startmenyn på Linux Mint ser även annorlunda ut, men inte så att den blir svår att använda, man har även valt att som standard bara ha en panel (task bar) på underkant, på det sätt som man är van vid från Windows, Ubuntu har paneler på både ovan och undersidan av skärmen. Men detta har gjort att man tagit bort den lilla applikation som visar alla desktop, för folk som är vana är detta inget problem, men nybörjare som är ovana med flera desktops kan då missa denna funktion.

Jag skulle klassa Linux Mint som mer genomtänkt än Ubuntu, men i övrigt är de likvärdiga. Skulle jag själv få rekommendera ett system för nybörjare och noviser hade jag sagt Linux Mint.
__________________
si fecisti nega! (?)
Profil Hemsida 2009-01-04 | 16:21
 
pinkape
Inlägg: 1
En rad om arch vore inte helt fel,

Arch linux: en ditro som har som mål att vara lättvikig och flexibel, ligger nästan alltid på "the bleeding edge" då det gäller packetversioner i repos. svårare än många nybörjardistar men väldigt väldokumenterat och en av nätets bästa wikisidor.
Profil 2009-06-20 | 19:23
 
Forum > GNU/Linux > Lista över Linuxdistributioner  
Inloggade medlemmar

Totalt 0 användare