Index | Logga in
Roswall får förlängning
Inlagd: 2007-06-08 23:39
Inte helt oväntat fick Håkan Roswall idag förlängd tid för väckande av åtal i fallet The Pirate Bay till den 1 oktober 2007. Mer överraskande är anledningarna han uppgav och skälen för beslutet.

- För en tingsrätt kanske anledningarna verkar rimliga, men någon som är insatt i fallet och tekniken kan lätt slå hål på argumenten, menar Magnus Eriksson, pressansvarig på Piratbyrån

Vi tar anledningarna som Håkan Roswall har uppgett var för sig:

Att analyser av i beslag tagen utrustning fortfarande pågår och att utrustningen i stor utsträckning består av servrar, varför analysarbetet är ovanligt tidsödande.

- En server är inte en multifunktions-maskin som en vanlig dator. Tvärtom mot vad Roswall argumenterar för är den oftast specialanpassad för att bara utföra en endaste funktion. Därför bör det ta kortare tid att utreda en server än en vanlig persondator. Ändå hävdar Roswall att de över ett år efter beslag ännu inte kan lämna ut servrarna.

Att han väntar på utlåtande från SKL beträffande analys av scripts och dokumentering av databasen innehållande torrentfiler.

- The Pirate Bay består av ungefär 6000 specialskrivna rader kod, eller 16 rader kod om dagen att analysera. Detta har upp till tre poliser arbetat med i ett år. Vad The Pirate Bays verksamhet går ut på borde stå klart för alla idag.

att utredningen beträffande det ekonomiska utbytet av verksamheten i The Pirate Bay fortfarande pågår.

- Har man inte hittat något olagligt i en ekonomisk verksamhet efter ett års utredning så finns det inget. Oavsett hur mycket man önskar att det gjorde det.

Att krypterad information förekommer i vissa av de beslagtagna datorerna, vilken kryptering ännu inte har knäckts.

- Denna krypterade data tillhör inte The Pirate Bay utan det är internetleverantörens PRQ:s kunder som Roswall nu går igenom. Beslaget gällde endast utrustning från The Pirate Bay. En kryptering på standardnivå tar dessutom runt 40 år att knäcka. Det är många ansökningar om förlängd tid i tvåmånaders-intervaller det.

Att ett stort antal personer har aktualiserats i utredningen, vilka måste höras innan utredningen kan avslutas.

- Vad är ett "stort antal"? Två, fem eller ett dussin? Vilka är de och hur kan de ha aktualiserats först nu? De få aktiva i The Pirate Bay har varit relativt offentligt, det finns inga hemliga medarbetare på The PIrate Bay.

Detta är skälen som tingsrätten anser tillräckliga för att bevilja förlängning av tiden. Som vi ser håller de inte för en närmare granskning.

Länktips:  Pressrelease in English
Länktips:  Expressens ledarsida, till Håkan Roswall: "Dags att ge upp!"
Roswall får förlängning
Forum > Nyheter > Roswall får förlängning Sida: 1 2 3 »
snowroller
Skribent
Inlägg: 1606
Snart kommer väl domstolen att tröttna på Roswalls anståndsförfrågningar. Om han fortsätter så här kommer dom att tröttna, tro mej. Dom vill se resultat, inte ursäkter och fler anstånd.
__________________
Bibeln är för fildelning. Tänk på vad Jesus gjorde med brödet och fiskarna...
Profil Hemsida 2007-06-09 | 01:39
 
omniuwo
Admin
Inlägg: 37
Vidare blir lagringsmedia allt billigare. Att spegla alla diskarna bit för bit kan omöjligt ta över ett år, så det finns ingen anledning att sitta och hålla på hårdvaran. Klart står att det är inkompetens som är orsaken bakom dröjesmålet. Frågan är om man ska vara road eller oroad.
__________________
Yarrrh!
Profil Hemsida 2007-06-09 | 04:40
 
larsl
Inlägg: 51
Är det bara jurister som själva beslutar om förlängda förundersökningar på tingsrätten? Har de inga experter inom t.ex. datasäkerhet och IT-brott som de kan kalla in för att avgöra om åklagarens argument är rimliga?
Profil 2007-06-09 | 09:52
 
ebolamonkey
Admin
Inlägg: 127
larsl: Uppenbarligen inte. The Pirate Bay hade skickat in en invändning mot förlängning men den vägde inte tungt.
__________________
Duplicate my heart
Profil ICQ 2007-06-09 | 12:15
 
floodis
Skribent
Inlägg: 2753
En åklagares ord väger tyngre än all logik som finns vid tillfällen som denna. Jag menar, jurister är grymma på juridik, men deras kunskaper i teknik är ökända för att vara obefintliga. Så om en IT-åklagare då begär förlängd tid för att väcka åtal på tekniska grunder så är det klart att det beviljas.

EDIT: Domstolen litar ju på en åklagare. Däremot skeptiska när den misstänkte radar upp motargumment. Helt naturligt.
________
Detta inlägg ändrades av floodis den 2007-06-09 klockan 12:26.

__________________
Free the mind
Profil Hemsida 2007-06-09 | 12:23
 
Yxan
Inlägg: 812
Desperation har fått ett nytt ansikte. Han är rökt på detta området och vet det säkert. Min teori för att han håller på som han gör är att han inte vill tappa ansiktet bland annat. Sen tillkommer garanterat det faktumet att han troligen saknar möjlighet att skilja hårddisk från RAM personligen. Jag tror inte gubben kan data överhuvudtaget.
__________________
IFPI = International Fooled Pricks Institute APB =AntiPrivatByrån MPAA = Most Perverted Assholes of America BSA = BullShitAlliance RIAA = Retarded Idiots Association of America
Profil 2007-06-09 | 12:56
 
brokep
Admin
Inlägg: 35
Jag tycker inte det är naturligt att lyssna på en kritiserad åklagare som Roswall i denna saken alls. Det mest korrekta i detta läget vore att antingen sätta en utredare från domstolens sida på att utreda vad Roswall gjort under tiden som han fortsätter, eller ännu bättre - byta ut roswall som aktuell åklagare i fallet. Det kan inte ha undvikit någon domare på Stockholms tingsrätt hur vinklad Roswall är.
__________________
Res ipsa loquitur, sed quid in infernos dicit?
Profil Hemsida 2007-06-09 | 12:56
 
Dawwe
Inlägg: 812
Alla åklagare är mer eller mindre vinklade, det rimliga är att domstolen lyssnar på andra än enbart åklagaren. Det här är en ren sabotageaktion av Roswall, jag räknar med att han kommer att straffas för detta och att TPB och de helt oskyldiga PRQ-kunderna kommer få ersättning, ifall rättssystemet nu fungerar.
__________________
Eget skapande av bilder, filmer, musik och spel - wazzap.se
Profil Hemsida 2007-06-09 | 15:48
 
Thrinduil
Inlägg: 81
Jag brukar inte ha särskilt höga tankar om expressen, men ibland förvånar dom mig. Publicitet i DN vore inte helt fel heller.
Profil Hemsida 2007-06-09 | 16:46
 
Joakim_A
Inlägg: 241
larsl skrev:
Är det bara jurister som själva beslutar om förlängda förundersökningar på tingsrätten? Har de inga experter inom t.ex. datasäkerhet och IT-brott som de kan kalla in för att avgöra om åklagarens argument är rimliga?


Jurister och tingsrätten?

Du har för höga tankar om det svenska rättsväsendet. I Tingsrätten vid rättegång brukar det bara vara någon eller ett par jurister resten är patetiska nämdemän med ytterst begränsad lagkunnighet. Dessa personer brukar vara typ kummunpolitiker, lärare och annat sådant patrask. Tragiskt är vad det är!

Det är först när ärenden kommer upp i Hovrätt där det riktiga Juridiska artilleriet i Sverige kommer in och dömer.

Tingsrätt har jag ingen respekt för alls!
__________________
Vänliga Hälsningar Joakim_A the Pirate!
Profil 2007-06-09 | 21:33
 
blenda
Inlägg: 533
Thrinduil skrev:
Jag brukar inte ha särskilt höga tankar om expressen, men ibland förvånar dom mig.


Jag tycker inte det är särskilt förvånande med tanke på Expressens tidigare uttalanden och rapporteringar kring fildelning.
__________________
Att ställa smarta frågor || WikiNow FTW || Why Software Should Not Have Owners
Profil 2007-06-10 | 11:08
 
Zoo
Inlägg: 367
Roswall är rätt köpt av näringslivet...klart han inte bryr sig om integritet för han har ingen själv...
__________________
"It is dangerous to be right when the Goverment is wrong" Voltaire

"People who are ready to give up a fundamental freedom for temporary security deserve neither security nor freedom" Benjamin Franklin

"The only thing I will feel shooting people from organisations like APB and Ifpi is , the recoil." Unkown
Profil 2007-06-10 | 13:04
 
altemark
Inlägg: 6
"- Har man inte hittat något olagligt i en ekonomisk verksamhet efter ett års utredning så finns det inget. Oavsett hur mycket man önskar att det gjorde det."

detta var ju ett löjligt argument. så alla utredningar om ekonomisk brottslighet som tar över ett år bör automatiskt avslutas?
__________________
Kuken yo!
Profil Hemsida ICQ 2007-06-10 | 15:07
 
frags
Inlägg: 579
omniuwo skrev:
Klart står att det är inkompetens som är orsaken bakom dröjesmålet.

Eller så är det kompetens som ligger bakom. Hos Roswall. Att fördröja utredningen.
Profil 2007-06-10 | 17:02
 
brokep
Admin
Inlägg: 35
altemark skrev:
"- Har man inte hittat något olagligt i en ekonomisk verksamhet efter ett års utredning så finns det inget. Oavsett hur mycket man önskar att det gjorde det."

detta var ju ett löjligt argument. så alla utredningar om ekonomisk brottslighet som tar över ett år bör automatiskt avslutas?


diverse ekonomiska härvor tar ju kortare tid att utreda än det här. här finns inte ens en skälig misstanke.
__________________
Res ipsa loquitur, sed quid in infernos dicit?
Profil Hemsida 2007-06-10 | 18:09
 
Forum > Nyheter > Roswall får förlängning Sida: 1 2 3 »
Inloggade medlemmar

Totalt 0 användare